Hej F-alumn!

Det är återigen dags för oss i FARM (fysikteknologssektionens arbetsmarknadsgrupp) att hålla i vår årliga alumnikväll, som denna gången kommer att äga rum den 2 september 2020 och till denna är Du, bästa F-alumn, inbjuden! Under alumnikvällen kommer ett par alumner (preliminärt 6 st) att hålla i korta presentationer (7-9 min) om sina studier och sitt yrkesliv. Syftet med alumnikvällen är att låta de nya F-studenterna få en inblick i hur deras framtida studier och karriärväg kan se ut men också motivera dem i början på deras studier.

Upplägget blir (kanske föga överraskande) lite annorlunda detta året på grund av coronaviruset. Vi har därför valt att hålla i alumnikvällen genom Zoom (ett program för videosamtal, gratis). Vår tanke är att alla deltagande alumner ansluter sig till ett möte med webbkamera och mikrofon. Studenterna kommer också ansluta till mötet men kommer ha mikrofonerna avstängda, förutom när de ställer frågor. När varje alumn håller i sin presentation så delar denna personen sin skärm och visar presentationen (powerpoint etc.) som hen har förberett. Det kommer med andra ord bli väldigt likt en ”vanlig” alumnikväll förutom att allt sker digitalt, men vi kommer tyvärr inte kunna bjuda på mat efteråt som vi gjorde förra året. Så här kommer det se ut ungefär:

 • 17.45: alla alumner ansluter 15 min före studenterna (för att undvika teknikstrul).
 • 18.00: Vi i FARM välkomnar alla studenter och alumner, förklarar upplägg.
 • Första alumnen presenterar, studenterna (och vi i FARM) kan ställa frågor efter. Nästa alumn presenterar, etc.
 • 19.00-19.30: Klart!

Som jag skrev ovan är det bra om presentationerna är 7-9 min långa så ni hinner berätta det ni vill, samtidigt som studenternas uppmärksamhet behålls. När det kommer till innehållet i presentationerna kan ni tala lite om vad ni vill, det mesta kommer uppskattas så länge det håller sig till det övergripliga temat (studier +karriärväg/yrkesliv). Vill ni ha lite inspiration så kan ni kika på frågorna här nedanför:

 • När gick du på Chalmers?
 • Vilken master  (inriktning eller motsvarande) valde du och varför?
 • Några särskilt goda minnen från tiden på Chalmers?
 • Var någon kurs extra intressant? Varför?
 • Vad ska de nya studenterna tänka på när de nu påbörjar sin utbildning? Var det något du tyckte var särskilt svårt?
 • Karriärväg, vilka jobb har du haft? Hade utbildningen förberett dig för arbetslivet?
 • Om du har åstadkommit något särskilt som du är stolt över, dela med dig! F ska vara ett svårt program och studenterna behöver se att det faktiskt lönar sig i slutet att utbilda sig.
 • Hur skiljer sig din bild av arbetslivet under utbildningen jämfört med idag?

Detta är som sagt bara förslag, om ni exempelvis brinner för något projekt ni jobbar med just nu så är det helt OK att prata om det större delen av tiden. De bästa presentationerna är i min mening de där presentatören själv brinner för det hen talar om.

Med allt det sagt så hoppas jag att det är många som är sugna på att delta, trots att det sker digitalt detta året. Hjälp oss göra detta till det ”mest visdomsfyllda” arrangemanget under mottagningen! För att anmäla ert intresse, maila mig på farm.vordf@ftek.se med ert namn, nuvarande sysselsättning, examensår och gärna en bild, senast 25 augusti 2020. Om det blir fler än 6 talare som anmäler sig så väljer vi ut några för att få en så bred representation som möjligt. För de alumner som blir utsedda att presentera kommer jag skicka mer info längre fram (presentationsordning, Zoom-detaljer). Om det återstår några otydligheter så maila mig gärna! Ta gärna en kopia av Ditt svar till Folke Hjalmers <folke.hjalmers@chalmersindustriteknik.se>

Med vänliga hälsningar,

Valter Schütz (vice ordförande i FARM)

Och som alltid hoppas vi på god anslutning även i år.

Styrelsen för tekniska fysiker