Bert-Inge Hogsved, Hogias grundare och VD, bjöds nyligen in av Forum för att prata om entreprenörskap med en grupp studenter på Teknisk Fysik. Bert-Inge berättar om när han fick idén som skulle utgöra grunden till Hogia och hur det kändes att lämna en trygg anställning för att starta ett eget företag:

Varför ville du bli egenföretagare?

Jag hade arbetat 13 år i ett stort petrokemiskt företag. Jag hade lärt mig mycket, hade bland annat arbetat som HR-chef och som ansvarig för logistik. Jag kände att det skulle vara kul att starta eget. Jag sökte ett oberoende i en självständig verksamhet.

Hur kom du på idén till Hogia?

Idén föddes ur ett starkt intresse för programmering. 1978 köpte jag en IMSAI 8080, en av de första persondatorerna i Sverige. Därefter ägnade jag all ledig tid åt att lära mig att programmera. 1980 hade jag utvecklat ett redovisningsprogram och kände att jag hade en produkt som jag kunde sälja. Jag valde då att sluta min fasta anställning och satsa på företaget.

När insåg du att du skulle kunna göra en kommersiell produkt av ditt redovisningsprogram?

Jag hade ingen erfarenhet av försäljning men däremot hade jag bra kontakt med redovisningsbranschen där mina potentiella kunder fanns. Bland annat drev min fru en egen redovisningsbyrå. Jag fick alla idéer till produktutveckling utifrån. Sen hade jag med mig industritänket från min tid inom kemiindustrin. För att få ekonomi i företaget visste jag att det krävs en produkt som kunde mångfaldigas, utan specialanpassningar.

Vad krävs det för att bli entreprenör?

Man måste naturligtvis ha mod för att starta eget. Det är ju ett stentufft beslut att ta steget att sluta en fast anställning. Sen är det bra att ha arbetat en tid först, så att man har en bra grogrund av erfarenheter från yrkeslivet.

Vad är entreprenörskap för dig?

Entreprenörskap är för mig att skapa långsiktig nytta för många, inte att tjäna en massa pengar. För mig är det roligt att se företaget växa och att se människor utvecklas. Det är tråkigt om entreprenörskap förknippas alltför mycket med riskkapital och kortsiktiga vinstintressen. Kapitalet ska inte få bestämma.

Bert-Inge Hogsveds pris för att belöna entreprenörer på Chalmers

Bert-Inge Hogsved, själv teknisk fysiker, instiftade 2011 ett pris för bästa entreprenörskap på Chalmers. Priset delas varje år ut till en student inom teknisk fysik, teknisk matematik eller kemiteknik med fysik. Syftet är att uppmärksamma entreprenöriella initiativ bland studenterna. Vill du ansöka, vänligen kontakta Folke Hjalmers snarast möjligt.