Ett inte bara intressant och bildandebesök utan också mycket roligt besök gjordes på Liseberg torsdagen den 21 maj 2015 under rubriken Fysik och teknik

Ett inte bara intressant och bildandebesök utan också mycket roligt besök gjordes på Liseberg torsdagen den 21 maj 2015 under rubriken Fysik och teknik Prof. Ann-Marie Pendrill föreståndare för Nationellt resurscentrum för fysik vid Lunds universitet och professor i Vetenskapskommunikation och fysikdidaktik vid Lunds universitet men med mångårig verksamhet vid Göteborgs universitet ledde oss ca 20 F:are runt Lisberg laddad med svåra frågor kring matematik, fysik och teknik i några av attraktionerna. Liseberg är fullt av teknik, som ofta är osynlig. Men det är den inte längre för oss. Vi gick igenom Kaninlandet och tittade närmare på rörelsen i några av attraktionerna och jämförde med utdelade accelerationsmätningar – i Ponnykarusellen kunde man se allvarliga herrar prova ett av fysikens klassiska experiment i miniatyrversion en liten Foucaultpendel i form av ett mjukt föremål i snöre. Vi fortsatte sedan bort mot platsen framför Balder och Kanonen, där vi tittade närmare på spårens form och Kanonens utskjutningsmekanism och bromsar. Vi fick sedan en noggrann beskrivning av rörelsen för årets nyhet Mechanica (perfekt Mekanik 2 – exempel! Dyn III tycker författare av detta). Några av oss fastnade särskilt vid frågan om centripetalaccelerationen. Vi följde sedan Flumeride upp till Liseberget, och jämförde teknik och spårformer i Lisebergbanan (1987) och Helix (2014) med sin magnetiska accelerationssträcka och slutade med att titta på den stora Helix-väggen som är full av bekanta fysik-ekvationer.

På vägen till Liseberg var det många som sett Albert Einstein bland alla skådespelare. Ann- Marie lärde oss att han varit på Liseberg den 11 juli 1923.

Ur Lisipedia: Den 11 juli 1923 gästas nöjesfältet av den första av många storstjärnor. Det är fysikern Albert Einstein som besöker Göteborg för att föreläsa om relativitetsteorin. Föredraget heter ”Uber Grundlagen und Probleme der Relativitätstheorie” och är en del av Skandinaviska naturforskarmötet.