En rikare lunch? Vi pratar ofta om hur mycket av vårt liv vi sover bort. Tänk efter, en ansenlig tid ägnar vi också åt att äta. Frukost, lunch och middag liksom nattmackan och alla andra tidpunkter under dagen vi stoppar i oss något extra. Maten är som sömnen; något väsentligt för att åtminstone leva vidare. Nu äter vi ju inte bara för det utan en lunch kan vara något mer än både bukfylla och kulinarisk njutning. Men tänk på hur många gånger du går iväg med samma gamla vanliga gäng till samma gamla vanliga restaurang (i bästa fall) och äter samma gamla vanliga mat. Det är inte bara en vana utan en mycket stark social funktion men jag tror det kan bli ännu bättre! Jag minns en stort bord, vita dukar, sönderkokta grönsaker, bambatantsliknande matronor och en fantastisk bordskonversation. Platsen är Residencia (de Estudiantes) i Madrid. Ett gästhem och kulturinstitution för akademiker från alla världens hörn och ämnen, som gästar något av Universiteten i Madrid. Tidigare ett elevhem där Salvador Dalí träffade Federico García Lorca och Luis Buñuel. Som på sin hemsida berättar om gäster som Einstein, Keynes, Gropius, Curie, Stravinsky, Le Corbusier, Bergson, Calder… En värdig utmaning för Jonsereds herrgård. Det viktigaste med Residencia var som läsaren förstår inte själva övernattningen eller maten utan de spännande lunch- och middagsdiskussionerna man deltog i, där det mest bestående jag bär med mig är perspektiven från olika vetenskaper och konst på ett givet samtalsämne. Jag upplevde något liknande vid ett besök nyligen vid Haverford College i den lövskogsböljande utkanten av Philadelphia – vid samma bord olika fysiker, franskalärare, en antropolog och en internationaliseringsansvarig med italienska rötter. Nu behöver man inte åka så långt. Vid flera nya högskolor där jag varit aktiv träffas man lättare över ämnesgränserna under lunchen och har möjlighet att diskutera vår tids mantra om hållbar utveckling med både naturvetenskapliga, sociala och ekonomiska perspektiv på en och samma gång. Åter till Göteborg; här är vi så många experter inom till och med min egen smala nisch av fysik att lunchsnacket får sin naturliga begränsningsram. Visst har vi kul, visst har vi många olika nationaliteter och kulturer representerade och visst har vi intressanta samtalsämnen men i grunden saknar vi bredden av möjliga perspektiv. Jag har därför ett förslag: Den 5 februari har jag dukat upp en lättare lunch vid pass 12 i Villa Fridolin (Högåsplatsen 4). Jag skulle vilja äta lunch med en etnolog, finansekonom, statsvetare, vårdforskare, geograf och någon från Holdingsfären! Smaklig måltid och först till kvarn!

Peter Apell

Annonser